29 January 2008

Otari-Wilton's Bush



Ovaj nacionalni park je jedan od naraznovrsnijih (više od 1200 biljnih vrsta) i najstarijih u NZ. Od početnih 7 hektara, sada se prostire na oko 80 i dalja proširenja su uvek u planu.


Pre dolaska Evropljana, sliv reke Kaiwharawhara (izg. Kaifarafara*) su nastanjivala dva Māorska plemena, Ngati Tama ("g" je nemo ili se izgovara kao engleski neodređeni član "a", N'ati Tama) i Te Ati Awa iwi. Odmah po kolonizaciji, zemlja je podeljena na parcele i rasprodata. Deo od oko 200 hektara je ostavljen Māorima koji su nešto od te zemlje izdali u zakup farmerima.

John Wilton je 1860. godine otkupio 44 hektara i odlučio da sačuva 7 hektara šume. Mesto je ubrzo postalo popularno izletište. 1906. godine grad Wellington je otkupio deo prvobitnog prirodnog rezervata Otari od maorskih vlasnika. 1925. godine Wilton's Bush je otkupljen i pripojen rezervatu.

Informativni centar je dosta dobro opremljen, a najzanimljivije mi je to što je napravljen kao kućica na drvetu. Stoji na drvenim stubovima i staze koje vode do njega su visoko među krošnjama drveća.


Stazu do informativnog centra "čuva" kapija sa maorskim demonom čije su oči napravljene od školjke Paua koja ne postoji nigde osim na Novom Zelandu.

Glodari predstavljaju veliku opasnost za retke ptice nastanjene ovde, kao i za biljni svet. Zato je osmišljen program RAMBO (Rodent And Mustelid Blitzing at Otari), koji za sada daje odlične rezultate. RAMBO kills again! :)

Najstarije drvo u parku ima oko 800 godina.

Najstariju klupu koja je još uvek na svom mestu, parku je poklonila Lady Bledisloe u januaru 1932. godine.

U parku je najstrože zabranjeno paljenje vatre, ali su za posetioce postavljena dva gasna roštilja, pa je ovo (možda upravo zbog toga) jedno od najpopularnijih izletišta u Wellingtonu.

http://homepage.mac.com/znesic/kiwi/PhotoAlbum43.html
* U engleskoj transkripciji māorskih reči, glas "f" se uvek piše kao "wh" zato što Englezi u viktorijansko doba nisu znali kako drugačije da napišu reč "faka" (koja se BTW jako često javlja u raznim kombinacijama), a da to bude pristojno :) Značenje ove reči imate ovde: http://www.maoridictionary.co.nz/index.cfm?dictionaryKeywords=whaka