23 December 2007

Barutana



Ovo su dve najstarije kamene zgrade u Wellingtonu. Podignute su 1879/80 godine, a projekat je uradio Charles O'Neil u stilu francuske vojne arhitekture. Pored dva skladišta, napravljene su i koliba za čuvara, štale i zgrada (garaža?) za kočije.

Prvih nekoliko godina zgrade su služile kao civilno skladište baruta. 1885. godine, u vreme "Ruske pretnje" ("The Russian Scare"), podignut je niz obalskih utvrđenja. Tada su ove zgrade postale deo vojnog odbrambenog kompleksa i to su bile sve do kraja Prvog svetskog rata. Zgrade su bile stalno ugrožene poplavama, a 1890. godine jedna je odnela kolibu.

1920. godine odlučeno je da se barut i oružje izmeste odatle i godinu dana kasnije zgrade su ponovo dobile civilnu ulogu. Iznajmljivane su za različite namene do 1946. godine, kada ih je kupila porodica Wells. Sledećih 50 godina zgrade su služile za proizvodnju i skladištenje. Srednom osamdesetih tu je preseljena fabrika plastike i tada je uništen najveći deo jedne kamene zgrade. Zgrade su prodate 1992. godine.

Dve godine kasnije, zgrade je otkupila Gradska skupština Wellingtona i pripojila ih Trelissick parku. Tom prilikom su zgrade dobile status mesta od istorijskog značaja druge kategorije i upisane u nacionalni registar arheoloških lokaliteta. Sve okolne drvene zgrade su uklonjene i tada je ovaj kompleks dobio sadašnji izgled.

Radovi na delimičnoj resaturaciji su završeni 2000. godine, ali je deo restaurirane zgrade uništen u požaru koji su izazvali razbojnici zapalivši u njoj ukradeni kombi. Danas su sačuvani samo ostaci jedne zgrade i jedan zid druge, na mestu koje predstavlja raritet na nacionalnom nivou.

http://homepage.mac.com/znesic/kiwi/PhotoAlbum40.html